Kylmälaitteiden lämpötilat vähittäismyymälöissä

Ympäristöterveys selvitti vuonna 2018 kylmälaitteiden toimivuutta alueen vähittäismyymälöissä. Tarkasteluun valittiin teollisuuden pakkaamien kylmäsäilytystä vaativien kalatuotteiden säilytyslämpötilat. Näiden tuotteiden säilytyslämpötilan tulisi olla 0 – 3 °C. Ensimmäisellä tarkastelukerralla lähes puolet kylmälaitteista ei täyttänyt tätä vaatimusta. Korjaavien toimenpiteiden ja uusintatarkastuksien jälkeen kaikissa tutkituissa paikoissa päästiin tavoitelämpötilaan. Tarkempi yhteenveto projektista löytyy täältä.

Mistä mansikat kotoisin

Ympäristöterveys osallistui kesällä 2017 kasvisten alkuperän valvontahankkeeseen. Tarkempia tietoja hankkeesta löytyy Eviran sivuilta – täältä.

Liikkuvien elintarvikehuoneistojen valvontaprojekti

Vuonna 2017 toteutettiin liikkuvien elintarvikehuoneistojen valvontaprojekti, jossa selvitettiin liikkuvien elintarvikehuoneistojen hygieniaa, toimintatapoja ja omavalvontaa. Liikkuvat huoneistot ovat yleensä väliaikaisia telttakatoksia tai myyntiautoja, jotka toimivat sijaintikohteessaan vain rajoitetun ajan. Liikkuvia elintarvikehuoneistoja tarkastettiin kaikkiaan yksitoista. Vain pieni osa toimijoista oli muistanut ilmoittaa toiminnastaan alueelle. Lisäksi ongelmia oli esimerkiksi puuttuvissa käsienpesumahdollisuuksissa helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevillä toimijoilla. Tarkempi yhteenveto … Lue lisää

Alueella leivoituista ruokaleivistä tuotetiedot löytyvät hyvin eikä suolaa ole pihistelty

Heinäkuussa 2017 selvitettiin valvonta-alueen leipomoiden leipomien ruokaleipien suolapitoisuutta ja ruokaleivistä annettavien tuotetietojen oikeellisuutta. Yli puolet ruokaleivistä oli voimakassuolaisia eli suolapitoisuus oli yli 1,1 painoprosenttia. Näytteiksi kerättiin sekä valmiiksi pakattuja että irtomyynnissä olevia ruokaleipiä. Ruokaleivistä annetut tuotetiedot, ravintoarvomerkintätiedot ja allergeenit oli nähtävillä tuotteissa tai niiden lähellä. Suomen ravitsemusneuvottelukunta suosittelee suolaa korkeintaan 6 g/vrk naisille ja 7 g/vrk miehille. … Lue lisää

Salaattibaariprojekti

Riihimäen ja Janakkalan alueen myymälöiden salaattibaarit tarkastettiin loppuvuodesta 2016. Elintarvikenäytteitä otettiin kuudesta salaattibaarista yhteensä 22 kpl. Näytteistä 64 % oli hygieeniseltä laadultaan hyviä ja 36 % huonoja tai välttäviä. Kasvisryhmän näytteistä mitattiin korkeita hiivapitoisuuksia. Korkea hiivapitoisuus voi johtua esimerkiksi elintarvikkeen liian pitkästä säilytysajasta. Yksittäisissä liha-, kala- ja valmissalaattinäytteissä oli myös kohonneita kokonaismikrobimääriä. Esimerkiksi elintarvikkeen epähygieeninen … Lue lisää