Kesä on tullut ja viilennystä kaivataan, saisiko olla jäitä juomaasi?

Juomassasi ja palvelumyyntitiskillä olevat jääpalat sekä jäähileet ovat elintarvikkeita, ja niiden tulee täyttää elintarvikelainsäädännön mukaiset vaatimukset. Jäät tulee valmistaa puhtaasta talousvedestä, joka täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Jään hygieenistä laatua mitataankin talousveden laatuvaatimuksilla ja tavoitteilla. Elintarvikevalvonnan työtehtäviin kuuluu valvoa jään hygieenistä laatua. Saastuneissa jääpaloissa oleva runsas mikrobien määrä voi aiheuttaa oireita tai jopa ruokamyrkytyksen. Jään hygieniaan … Lue lisää

Tiedote kotona tapahtuvasta elintarvikehuoneistotoiminnasta

Elintarvikelain (23/2006) muutoksen (1397/2019) mukaan toimivaltainen valvontaviranomainen saa 1.1.2020 alkaen tehdä tarkastuksia asumiseen käytetyissä tiloissa. Käytännössä siis kotona tapahtuvaa elintarvikehuoneistotoimintaa tarkastetaan samalla tavoin kuin vaikka elintarvikehuoneistoksi nimettyä kahvilatoimintaa. Alla ote elintarvikelain (23/2006) 49 § mukaisesta tarkastus- ja läsnäolo-oikeudesta: ”Valvontakohteessa, joka sijaitsee pysyväisluonteiseen asumiseen käytetyissä tiloissa, tarkastus saadaan tehdä valvonta-asetuksen 9, 10 ja 14 artiklassa viralliselle … Lue lisää

Kylmälaitteiden lämpötilat vähittäismyymälöissä

Ympäristöterveys selvitti vuonna 2018 kylmälaitteiden toimivuutta alueen vähittäismyymälöissä. Tarkasteluun valittiin teollisuuden pakkaamien kylmäsäilytystä vaativien kalatuotteiden säilytyslämpötilat. Näiden tuotteiden säilytyslämpötilan tulisi olla 0 – 3 °C. Ensimmäisellä tarkastelukerralla lähes puolet kylmälaitteista ei täyttänyt tätä vaatimusta. Korjaavien toimenpiteiden ja uusintatarkastuksien jälkeen kaikissa tutkituissa paikoissa päästiin tavoitelämpötilaan. Tarkempi yhteenveto projektista löytyy täältä.