Kesä on tullut ja viilennystä kaivataan, saisiko olla jäitä juomaasi?

Juomassasi ja palvelumyyntitiskillä olevat jääpalat sekä jäähileet ovat elintarvikkeita, ja niiden tulee täyttää elintarvikelainsäädännön mukaiset vaatimukset. Jäät tulee valmistaa puhtaasta talousvedestä, joka täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Jään hygieenistä laatua mitataankin talousveden laatuvaatimuksilla ja tavoitteilla. Elintarvikevalvonnan työtehtäviin kuuluu valvoa jään hygieenistä laatua. Saastuneissa jääpaloissa oleva runsas mikrobien määrä voi aiheuttaa oireita tai jopa ruokamyrkytyksen. Jään hygieniaan … Lue lisää

Kylmälaitteiden lämpötilat vähittäismyymälöissä

Ympäristöterveys selvitti vuonna 2018 kylmälaitteiden toimivuutta alueen vähittäismyymälöissä. Tarkasteluun valittiin teollisuuden pakkaamien kylmäsäilytystä vaativien kalatuotteiden säilytyslämpötilat. Näiden tuotteiden säilytyslämpötilan tulisi olla 0 – 3 °C. Ensimmäisellä tarkastelukerralla lähes puolet kylmälaitteista ei täyttänyt tätä vaatimusta. Korjaavien toimenpiteiden ja uusintatarkastuksien jälkeen kaikissa tutkituissa paikoissa päästiin tavoitelämpötilaan. Tarkempi yhteenveto projektista löytyy täältä.

Liikkuvien elintarvikehuoneistojen valvontaprojekti

Vuonna 2017 toteutettiin liikkuvien elintarvikehuoneistojen valvontaprojekti, jossa selvitettiin liikkuvien elintarvikehuoneistojen hygieniaa, toimintatapoja ja omavalvontaa. Liikkuvat huoneistot ovat yleensä väliaikaisia telttakatoksia tai myyntiautoja, jotka toimivat sijaintikohteessaan vain rajoitetun ajan. Liikkuvia elintarvikehuoneistoja tarkastettiin kaikkiaan yksitoista. Vain pieni osa toimijoista oli muistanut ilmoittaa toiminnastaan alueelle. Lisäksi ongelmia oli esimerkiksi puuttuvissa käsienpesumahdollisuuksissa helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevillä toimijoilla. Tarkempi yhteenveto … Lue lisää