Verkostoveden kloorausta jatketaan, 12.4.2019

Viimeisimmät vesinäytteet Lopen kirkonkylän vedenottamon kaivoista ja verkostosta ovat olleet puhtaat. Kloorausta jatketaan kuitenkin nykyisellä tasolla vähintään viikonlopun yli varmuustoimenpiteenä. Mikäli ensi viikon alkupuolella valmistuvat uusimmat mikrobiologiset tutkimustulokset ovat puhtaat, vähennetään kloorausta asteittain. Kloorin poistuminen verkostosta kestää muutamia päiviä. Vettä voi käyttää juomavetenä sellaisenaan. Puhtaan veden jakelua kirkonkylän torilla jatketaan kloorauksen ajan. Jatkossa ympäristöterveys tiedottaa … Lue lisää

Verkostoveden keittokehotus päättyy Lopella, 5.4.2019

Lopen kirkonkylän vedenottamon verkoston (kirkonkylä, Joentaka, Sajaniemi) alueella 28.3.2019 alkanut veden keittokehotus päättyy. Verkostosta ja vesilaitoksen lähtevästä vedestä otetut mikrobiologiset näytteet ovat puhtaita, ja kloori on levinnyt kattavasti koko verkoston alueelle. Vettä voi käyttää juomavetenä sellaisenaan. Kaivojen raakavesi ei ole vielä mikrobiologiselta laadultaan täysin normaalia ja verkostoveden kloorausta jatketaan toistaiseksi. Tämä aiheuttaa muutoksia veden makuun … Lue lisää

Verkostoveden keittokehotus jatkuu Lopella, tiedote 1.4.2019

Lopen kirkonkylän vedenottamon talousveden laadussa on edelleen poikkeamia. Myöskään kloori ei ole levinnyt riittävän hyvin koko verkoston alueelle. Juomavesi ja ruuanvalmistukseen käytettävä vesi tulee edelleen keittää, koska verkostossa saattaa olla myös taudinaiheuttajabakteereita. Keittokehotus koskee Sajaniemen, Joentaan ja Lopen kirkonkylän vedenottamon jakelualuetta. Veden keitto-ohje Juomavesi tai ruuanvalmistukseen käytettävä vesi tulee keittää. Erityisen tärkeää tämä on lasten, … Lue lisää

Kylmälaitteiden lämpötilat vähittäismyymälöissä

Ympäristöterveys selvitti vuonna 2018 kylmälaitteiden toimivuutta alueen vähittäismyymälöissä. Tarkasteluun valittiin teollisuuden pakkaamien kylmäsäilytystä vaativien kalatuotteiden säilytyslämpötilat. Näiden tuotteiden säilytyslämpötilan tulisi olla 0 – 3 °C. Ensimmäisellä tarkastelukerralla lähes puolet kylmälaitteista ei täyttänyt tätä vaatimusta. Korjaavien toimenpiteiden ja uusintatarkastuksien jälkeen kaikissa tutkituissa paikoissa päästiin tavoitelämpötilaan. Tarkempi yhteenveto projektista löytyy täältä.

Liikkuvien elintarvikehuoneistojen valvontaprojekti

Vuonna 2017 toteutettiin liikkuvien elintarvikehuoneistojen valvontaprojekti, jossa selvitettiin liikkuvien elintarvikehuoneistojen hygieniaa, toimintatapoja ja omavalvontaa. Liikkuvat huoneistot ovat yleensä väliaikaisia telttakatoksia tai myyntiautoja, jotka toimivat sijaintikohteessaan vain rajoitetun ajan. Liikkuvia elintarvikehuoneistoja tarkastettiin kaikkiaan yksitoista. Vain pieni osa toimijoista oli muistanut ilmoittaa toiminnastaan alueelle. Lisäksi ongelmia oli esimerkiksi puuttuvissa käsienpesumahdollisuuksissa helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevillä toimijoilla. Tarkempi yhteenveto … Lue lisää

Uusi tupakkalaki tuo muutoksia tupakan myyntiin

Tupakan ja nikotiininesteiden vähittäismyynti Uusi tupakkalaki (549/2016), joka koskee tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden luvanvaraista vähittäismyyntiä tuli voimaan 15.8.2016. Vanhan tupakkalain (693/1976) nojalla myönnetyt vähittäismyyntiluvat jäävät voimaan uuden tupakkalain voimaantultua eikä luvanhaltijoiden tarvitse hakea uutta lupaa. Mikäli kuitenkin haluatte jatkossa myydä samassa myyntipaikassa tupakkatuotteiden lisäksi nikotiininesteitä, teidän tulee tehdä tupakkalain § 46 mukainen ilmoitus nikotiininesteiden vähittäismyynnistä kunnan … Lue lisää