Yleinen

Keuhkoahtaumataudin teemapäivä 3.10.2019

Keuhkoahtaumatauti (COPD) on yleisin tupakointiin liittyvä sairaus. Sairauden oireita ovat lisääntyvä yskä (tupakkayskä), limannousu, toistuvat hengitystieinfektiot sekä hengenahdistus rasituksen aikana. Diagnosoituja potilaita on Suomessa noin 200 000, minkä lisäksi keuhkoahtaumataudin esiastetta sairastaa vielä yhtä moni.

Keuhkoahtaumataudin teemapäivä 3.10.2019 klo 12-16 Riihimäen Prisman aulassa, Voimalankatu 2, 11100 Riihimäki

 

 

 

Osa potilaista sairastaa keuhkoahtaumatautia tietämättään. Nykyisin arvioidaan, että jopa 50 % tupakoitsijoista voi sairastua keuhkoahtaumatautiin jossain vaiheessa elämäänsä. Hankalaksi sairauden tekee se, että keuhkoahtaumatauti on etenevä, pitkäaikainen ja parantumaton sairaus. Riski sairastua kasvaa huomattavasti 20 vuoden tupakoinnin jälkeen.

Tupakointi on keuhkoahtaumataudin merkittävin aiheuttaja, vaikka osa potilaista onkin saattanut sairastua työn kautta tulleen altisteen vuoksi. Mitä runsaampaa altistuminen tupakansavulle on, sitä suurempi on keuhkoahtaumataudin vaara, kertoo lääkäri Tuulia Isoviita Riihimäen seudun terveyskeskus kuntayhtymästä.

Teemapäivän aikana 3.10.2019 klo 12-16 tupakoitsijat ja entiset tupakoitsijat ikään katsomatta voivat tulla Riihimäen Prisman aulaan (Voimalankatu 2, 11100 Riihimäki) tekemään riskikartoituksen ja testaamaan keuhkojensa kunnon ilmaisella mikrospirometriapuhalluksella. Jo diagnoosin saaneilla on mahdollista tehdä CAT-testi, jonka avulla arvioidaan taudin oireita ja potilaan hyvinvointia. Tapahtumapaikalla saat myös tietoa itse taudista, sen oireista sekä vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen.Kommentit on suljettu.