Sairasta hengitystieinfektio kotona – eristyspäätöskäytännöt muuttuvat myös Kanta-Hämeessä

Koronatartuntojen määrän räjähdysmäisesti lisäännyttyä omikron-variantin vuoksi on viranomaisten ollut pakko kohdentaa tartunnanjäljitystä vain kriittisiin kohteisiin. Väestön laajamittaisista karanteeneista on luovuttu jo aikaisemmin, nyt luovutaan viranomaisten kirjoittamista eristyspäätöksistä, joita on tarvittu lähinnä tartuntatautipäivärahan maksamista varten. Työnantajia pyydetään hyväksymään poissaolot työntekijän omalla ilmoituksella, kuten normaalien hengitystieinfektioiden kohdalla.

Kanta-Hämeen koronanyrkki on päättänyt, että maakunnassa luovutaan tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena koronatartunnasta. Tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Niille jotka epäilevät saaneensa koronavirustartunnan tai ovat jo saaneet positiivisen testituloksen on toimintaohjeita verkkosivulla https://www.khshp.fi/ajankohtaista-koronaviruksesta/

Tiedote tartuntatautilain mukaisen eristämisen päättymisestä sekä ohjeet tartunnan saaneelle ja altistuneelle

Riihimäen seudun terveyskeskus ei aseta positiivisen tuloksen koronatestissä saaneita tartuntatautilain mukaiseen eristykseen 26.1.2022 alkaen. Myöskään altistuneita ei aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Lähetämme jatkossa 26.1.2022 alkaen positiivisen testituloksen saaneille tekstiviestin, joka sisältää ohjeet siitä, miten tulee toimia.

Jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen terveydenhuollosta ennen 26.1.2022, sinulle soitetaan tartunnanjäljityksestä ja tehdään viranomaispäätökset tartuntatautilain mukaisesti (5 vrk eristys). Viive on 1 – 2 viikkoa. Viranomaispäätökset lähetetään postitse kotiosoitteeseen, päätös tulee liittää Kelan tartuntatautipäivärahahakemukseen.

Jos saat positiivisen koronatestituloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä 26.1.2022 alkaen

 • Positiivinen koronapikatesti kotona tehtynä on riittävän luotettava osoittamaan koronatartunnan. Positiivista koronakotitestin varmentamista julkisessa terveydenhuollossa tehdyllä testillä ei useimmissa tilanteissa tarvita.
 • Jos olet saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, sinun on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta. Sairastumispäivä on nollapäivä.  Esimerkki: sairastumispäivä 21.1.2022, vältä kontakteja vähintään 26.1.2022 asti.
 • Jos sinulla on oireita tai olet sairas, suositamme noudattamaan työpaikkasi normaaleja sairauspoissaolokäytäntöjä, suositus sairausloman pituudeksi on vähintään 5 vrk. Jos olet sairauden oireiden vuoksi työkyvytön tai selvästi sairas viiden vuorokauden jälkeen, noudata työpaikkasi normaaleja sairauspoissaolokäytäntöjä. Älä mene sairaana töihin, kouluun tai varhaiskasvatukseen.
 • Jos olet tehnyt koronatestin oireettomana, voit olla tartuttava, erityisesti jos tiedät altistuneesi todetulle koronatartunnan saaneelle vastikään. Ole yhteydessä työnantajaasi ja sovi poissaolosta (5 vuorokautta testipäivästä), jotta tartuntojen leviäminen työpaikalla ei johda runsaisiin, yhtäaikaisiin sairauspoissaoloihin.

Miten toimia, jos olet saanut koronatartunnan

 • Vältä kaikkia kodin ulkopuolisia lähikontakteja
 • Älä käy kaupassa, apteekissa tai muissa tiloissa, joissa voi olla muita ihmisiä
 • Ulkoilu on sallittua, ja suotavaakin voinnin niin salliessa. Älä mene ulkoilemaan yleisille ulkoliikuntapaikoille.

Ohje koronavirukselle altistuneelle

 • Altistuneille ei tehdä enää tehdä karanteenipäätöksiä. Altistuneiden suositellaan välttävän/vähentävän lähikontakteja mahdollisuuksien mukaan 5 vuorokauden ajan mahdollisesta altistumisesta ja seuraamaan mahdollisia oireita.
 • Sairastuneen tulee aina jäädä kotiin sairastamaan.
 • Perheessä tartuntariski on suurempi. Tartunnan voi saada koronarokotuksista huolimatta, ja kaikkien on syytä tarkkailla mahdollisten oireiden ilmenemistä.
 • Neuvottele työnantajan kanssa järjestelyistä työpaikalla. Tee etätyötä, jos se on mahdollista. Jotkin työnantajat saattavat myöntää myös altistuneille henkilöille mahdollisuuden työstä poissaoloon (palkallisena tai palkattomana) tartuntojen leviämisen estämiseksi työpaikalla.
 • Jos etätyö ei ole mahdollista, suosittelemme käyttämään maskia työpaikalla kaikissa kontakteissa. Kahvi- ja ruokailutauot suosittelemme viettämään yksin. Noudata näitä varotoimia 5 vuorokauden ajan.
 • Altistuneella ei ole subjektiivista oikeutta jäädä pois esimerkiksi työstä, jos hän ei ole sairastunut tai työkyvytön.
 • Jos saat oireita, jää sairastamaan kotiin vähintään 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta.

Soita terveydenhuollon ammattilaiselle näissä tilanteissa

 • Päivystysapu: 116117 joka päivä 24 h. Ota yhteys tähän numeroon (klo 16 – 08), jos huonon voinnin vuoksi et pysty odottamaan seuraavaan aamuun.
 • Yleinen hätänumero 112 joka päivä 24 h. Ota yhteys tähän numeroon, jos tarvitset välitöntä apua.
 • Huomioi, että terveydenhuolto on voimakkaasti kuormittunut. On tärkeää, että puhelinpalvelut eivät ruuhkaudu ei-välttämättömistä tiedusteluista. Näin vakavasti sairaat saavat puhelinyhteyden terveydenhuoltoon nopeammin. Todistuksiin liittyvissä asioissa ei tule soittaa Päivystysapuun eikä hätänumeroon.

Yhteystiedot koronaan liittyvissä asioissa

Kiireellisen hoidon yksikkö PULSSI77, puh. 019 758 5600

 • arkisin klo 8 – 15 puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään
 • arkisin klo 15 – 22 ja viikonloppuisin klo 8 – 22  > valitse korona, puhelut ohjautuvat takaisinsoittoon ja puhelut hoidetaan viimeistään seuraavana arkipäivänä

Kuulo- ja puhevammaiset tekstiviestipalvelu

 • Ajanvaraus ja neuvonta puh. 040 634 2144, ma – to klo 8.00 – 15.30, pe klo 8.00 – 15.00
 • Suun terveydenhuollon ajanvaraus ja neuvonta puh. 040 193 3267, ma – to klo 8.00 – 15.30, pe klo 8.00 – 15.00