Pysyttele kotona, äläkä kutsu vieraita luoksesi. Suosittelemme, että et

  • mene kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan
  • mene ravintolaan, kauppaan, kauppakeskukseen, kirkkoon tai muihin julkisiin tiloihin
  • käy uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa
  • käy muissa harrastepaikoissa
  • käy teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa tai baareissa
  • käytä julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia

Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole todettu koronavirustartuntaa, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä. Sairastuneet voivat viettää aikaa keskenään.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton ja olet saanut kaksi koronarokotusta tai sairastanut varmistetun Covid-19-infektion alle 6 kk:n sisällä, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Jos samassa taloudessa asuva saa oireita tai saa positiivisen kotitestituloksen, suositetaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viiden vrk ajaksi ja oireiden pitkittyessä siten, että asianomainen on ollut oireeton kahden päivän ajan. Ole yhteydessä työnantajaasi ja noudata työpaikkasi normaaleja sairaslomakäytäntöjä.

Pyydä tarvittaessa, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa toinen henkilö. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, ota yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen.