Yleinen Ympäristöterveys

Suopursuruosteen itiöitä uimarannoilla

Hausjärven, Lopen ja Riihimäen uimarannoilta viikolla 31 otetut uimavesinäytteet olivat bakteriologiselta laadultaan hyviä. Myöskään sinileväkukintoja ei tarkastushetkellä havaittu. Sen sijaan näytteenoton yhteydessä havaittiin ruskeita lauttoja vedenpinnalla, etenkin Riihimäen Hirvijärven ja Lopen Kaartjärven uimarantojen läheisyydessä.

Kyseessä on suopursuruostesienen massaesiintyminen. Suopursuruostesieni muodostaa kuusen neulasilla itiöitä, jotka varisevat vesisateiden sekä tuulten mukana ja saattavat tällöin kasautua järvien pinnoille. Alkukesän sateisuus on mitä ilmeisimmin edesauttanut ruostesienen itiöiden kypsymistä. Itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.

Kyse ei ole vaarallisesta ilmiöstä vaan haitta on lähinnä esteettinen. Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton, mutta runsaasti sen itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat, koska itiöt keräävät ympärilleen helposti myös siitepölyä. Oireilta voi välttyä huuhtomalla itsensä puhtaalla vedellä uimisen jälkeen.

Janakkalan rantojen uimavesinäytteet otetaan viikolla 32.

Rantakohtaiset tulokset löydät täältä.Kommentit on suljettu.