Korona Yleinen

*** Tartunnanjäljityksessä ruuhkaa – ohjeita koronavirustartunnan saaneille ***

Tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa. Emme ehdi soittamaan kaikille koronavirustartunnan saaneille 10 vuorokauden mittaisen eristyksen aikana. Olemme kuitenkin jokaiseen tartunnan saaneeseen yhteydessä, joten odota tartunnanjäljityksen soittoa rauhassa. Ole yhteydessä terveydenhuoltoon vain jos sinulla on vakavia oireita.

Eristyksen tarkoituksena on estää koronaviruksen tarttuminen muihin ihmisiin. Eristyksen ajan sinun pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä kotona tai asunnossasi.

Suosittelemme kertomaan lähikontakteillesi heidän mahdollisesta altistumisestaan, mutta siihen ei ole velvoitetta.

Eristys kestää vähintään 10 päivää

Eristyksen kesto on vähintään 10 päivää oireiden alkamisesta ja oireettomalla näytteenottopäivästä lukien. Ennen eristyksen päättymistä pitää olla kaksi oireetonta päivää, eli kuumeen pitää olla poissa ja muiden oireiden selvästi vähenemässä. (Huomioi, että haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista).

Jos nämä ehdot täyttyvät, sinun ei tarvitse olla yhteydessä tartunnanjäljitykseen, vaan voit jatkaa elämääsi normaalisti eristyksen jälkeen.

Jos sinulla on kuumetta tai muita selviä oireita vielä yhdeksäntenä eristyspäivänä, ota yhteyttä tartunnan jäljitykseen arkisin klo 8 – 14 p. 040 612 4967.

Miten toimit jos tulee vakavia oireita?

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilanne heikkenee, soita Riihimäen seudun terveyskeskus, p. 019 758 5600. Muina aikoina soita päivystysapuun, p.116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu tai hengenahdistus, soita hätänumeroon 112.

Mitä eristys tarkoittaa?

Eristyksen ajan sinun pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä asunnossasi. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita. Sinun on pidettävä riittävä turvaväli silloinkin, kun sinun on esimerkiksi pakko ulkoiluttaa koiraa tai viedä roskat.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä paikkakuntasi sosiaalipalveluihin.

Sairauden hoito

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilanne heikkenee, soita Riihimäen seudun terveyskeskukseen p.019 758 5600 klo 8 – 22. Voit myös soittaa päivystysapuun, p. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu tai hengenahdistus, soita hätänumeroon 112.

Ansiomenetyksen korvaus

Eristyksen aiheuttaman ansiomenetyksen takia olet oikeutettu saamaan tartuntatautipäivärahaa. Sitä haetaan Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat Riihimäen terveyskeskuksen tartuntatautilääkärin kirjoittaman eristyspäätöksen. Eristyspäätös lähetetään sinulle kirjeenä kotiin. Toimituksessa on tautitilanteesta johtuen useamman viikon viive. Tartunnanjäljitys on tässä asiassa sinuun yhteydessä. Sinun on laitettava vireille tartuntatautipäivärahahakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on määrätty eristykseen. Mikäli saat eristyspäätöksen myöhemmin, tee hakemus ajallaan ja ota Kelaan yhteyttä päätöksen saatuasi.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin/eristykseen ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Suomessa työskentelevä EU-maan, Eta-maan tai Sveitsin kansalainen voi saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka ei kuuluisi Suomen sairausvakuutuksen piiriin.

Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.

 

 

 Kommentit on suljettu.